Bij het afsluiten van een hypothecaire lening kunnen je kiezen van verschillende manieren van het verdelen van het te betalen rentebedrag voor de lening. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om een constant percentage aan rente te betalen voor de lening. Zo betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan rente voor de lening. Dit bedrag blijft over de gehele duur van de lening op dat moment gelijk. Dit is meteen de beste manier van lening bij een hypothecaire lening. Dit is zo interessant voor mensen, aangezien de rente op deze manier een constante hoogte heeft. Dit komt overeen met het loon dat je maandelijks gestort krijgt, normaal is het loon dat je gestort krijgt ook constant. Daardoor kun je voor jezelf een deel van het loon inplannen voor het betalen van de hypotheek en de rente aan de bank.

Een andere manier van de renteverdeling bij een hypothecaire lening is dat je rente betaald naar het bedrag dat je nog af moet lossen. In het begin sluit je bijvoorbeeld een hypothecaire lening af voor

900.000 euro. Elke maand betaal je bijvoorbeeld 3000 euro terug van de lening. Dit gedeelte van het geld gaat dus van de hypotheek af. Na één maand aflossing heb je dus nog 897.000 euro geleend bij de bank. Bovenop die 3000 euro komt bijvoorbeeld nog 1000 euro rente. Dit bedrag gaat dan niet van het geleende bedrag af, dit geld (de rente) wordt namelijk betaald aan de bank. Bij maand twee betaal je nog maar rente over het bedrag van 897.000 euro.

Zo kun je dus zelf ook bedenken dat de rente lager worden. Steeds rente wordt dus elke maand lager in plaats van hoger of constant. Na veel jaren betaal je helemaal geen rente meer en ben je dus direct aan het aflossen voor de hypothecaire lening. Voor veel mensen is deze vorm van renteverdeling geen goede optie, aangezien je het loon constant binnen krijgt met een constante hoogte. In het begin kunnen de maandlasten van de hypotheek dus bijvoorbeeld 6.000 euro zijn, terwijl je maar een loon hebt van 3000 euro.

De eerste maanden kun je op deze manier niet betalen. Hierdoor kom je al meteen in de schulden, daarom zul je van de bank nooit zo’n lening krijgen, de bank wilt natuurlijk wel graag het geld terugkrijgen na een bepaalde tijd. Deze manier van renteverdeling is wel gunstig wanneer je een veel hoger loon hebt dan de hypotheek dat je af hebt gesloten bij de bank. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een heel goedkoop huis koopt of gewoon een hoog loon hebt.