Een woonkrediet kun je vergelijken met een hypotheek voor het lenen van geld. Wanneer je een woonkrediet hebt afgesloten bij de bank krijg je een bepaald bedrag van de bank om dingen aan de woning te veranderen of aan te kopen. Een woonkrediet kan dus bijvoorbeeld dienen om een woning te verbouwen. Het verbouwen van een woning kost veel geld. Een voorbeeld van wanneer je een woonkrediet af kunt gaan sluiten van de bank is bijvoorbeeld dat de badkamer dringend toe is aan verbouwing. Wanneer dit het geval is kun je contact opnemen met de bank. De bank wilt dan graag een afspraak met de lenende partij maken om het woonkrediet te bespreken. Hierbij is het de bedoeling dat de lenende partij goed aan de bank kan uitleggen waarvoor dit woonkrediet gebruikt gaat worden.

Wanneer het volgens de bank een goede reden is om geld te lenen en de bank heeft ook gezien dat de lenende partij de maandelijkse lasten van het terugbetalen van het woonkrediet met rente kunnen dragen kan de bank ervoor kiezen om de lenende partij een woonkrediet geven. Met dit woonkrediet kun je vervolgens de verbouwing betalen. Bij een woonkrediet is het de bedoeling om elke maand een deel van het geleende geld terug te betalen, samen met een bepaald bedrag aan rente. Achter het afsluiten van een woonkrediet zit hetzelfde idee als het afsluiten van een hypotheek. In beide gevallen leen je geld voor een woning. Wanneer je zelf vanaf de grond af aan een huis wilt bouwen moet je ook een woonkrediet afsluiten bij de bank. Deze lening zal vrij hoog moeten zijn, aangezien het bouwen van een huis veel geld kost. Wanneer je een woonkrediet voor het verbouwen van je huis afsluit bij de bank moet de lenende partij zichzelf bedenken dat de lening voor een woonkrediet voor het verbouwen van een huis een hele tijd intact blijft. Hierbij moet je dus over een langere periode elke maand een deel van het woonkrediet samen met de rente terugbetalen aan de bank.

Wanneer je een woonkrediet af wilt sluiten om een huis vanaf de grond af aan te bouwen is het slim om op zoek te gaan naar een woonkrediet met een lagere rente. Daarnaast moet je ook goed opletten of je het geleende bedrag van het woonkrediet wel over een langere periode kan verspreiden om terug te betalen aan de bank. Vaak wilt de bank binnen een jaar het totale bedrag van het woonkrediet alweer terug. Het is daarom belangrijk op zoek te gaan naar een bank dat een woonkrediet van een jaar of meer wilt afsluiten en tevens ook nog een gunstige rente hanteert voor de lenende partij.